Gewoon ZIJN

 

 

Gewoon ZIJN, Verbonden en vrij?

Praktijk voor professionele en christelijke hulpverlening

We willen als mensen graag ruimte om onszelf te kunnen zijn. We bedoelen dan meestal dat we ons niet anders voor hoeven doen, Gewoon ZIJN wie we zijn. Vrij om ons eigen leven te leiden zonder last te hebben van oordelen van anderen, of misschien wel van onszelf. Aan de andere kant zijn we ook sociale wezens, die behoefte hebben aan contact met anderen, aan verbonden zijn.  In mijn praktijk wil ik er ZIJN voor jou, aanwezig, in verbinding een tijdje met je oplopen en je ondersteunen in het aangaan van je problemen of ontwikkelen van je wensen. Zodat jij meer en meer vrij kunt voelen om te ZIJN, ZIJN wie je bent.

Ieder die hulp zoekt (gelovig of niet gelovig), is van harte welkom in mijn praktijk. Zelf ben ik wel gelovig en haal ik mijn inspiratie om te doen wat ik doe, uit mijn relatie met God. Mijn praktijknaam verwijst hier ook naar. Voor de lezer die hierin geïnteresseerd is, volgt hieronder wat meer uitleg.

Want wat is eigenlijk echte vrijheid? Vrij van oordeel, van onrecht, van verdrukking, van verdriet? Wanneer zijn we werkelijk vrij? En hoe bereik je die vrijheid?
Bij het woord ‘ZIJN’ denk ik aan mijn hemelse Vader. Als we dichtbij Hem, van Hem zijn, dan kunnen we daarin een vrijheid en rust vinden om te ZIJN zoals we bedoeld zijn. 

Vrijheid door en voor LIEFDE
De Bijbel leert ons hier veel over en vertelt dat Jezus ons heeft vrijgemaakt van alle zonde en schuld. Dat we vrij zijn om te kiezen dit cadeau te ontvangen. En dat als we dit ontvangen, we een nieuw leven krijgen met echte vrijheid. Een vrijheid om te leven in liefde en relatie. De bijbel spreekt erover dat God verlangt naar een relatie met ons vanuit liefde, vanuit je hart in plaats van vanuit regels. Een liefde waardoor we aangestoken worden en gedreven om de goede dingen te doen. Een liefde die we door willen geven en waardoor we ons vrij kunnen voelen om onze pijn en wroeging los te laten.  

Tegelijkertijd kunnen we vaak strijd ervaren. We merken dat in deze wereld onze oude neigingen en gewoonten, of onze oude natuur zoals de Bijbel dat noemt, ons nog in de weg kunnen zitten. Met de beste intenties maken we steeds weer de keuze om het anders te doen. Maar hoe krijgen we werkelijk grip. Hoe laten we die ‘oude natuur achter’ en trekken we die ‘nieuwe natuur’, waar de bijbel ook over spreekt, aan? Wat kan ons daarbij helpen? De allerbelangrijkste sleutel is LIEFDE. Denk maar eens aan 1 Korinthe 13, ‘ Al had ik …… ,had ik de liefde niet, het baatte mij niets’.  Door contact te maken met de liefde van God, ontstaat er ruimte voor herstel en voor goede en mooie dingen. Ik ben ervan overtuigd dat liefde altijd, in elk helingsproces een centrale rol speelt, ook als je niet in God gelooft.

Therapie als instrument in Gods hand om te groeien in liefde
Het kan een hele klus zijn om die liefde te ervaren en ruimschoots toe te laten in onszelf. Therapie kan hierbij helpen. Net zoals er in de medische wereld veel inzicht en kunde is op het gebied van lichamelijk genezing, geldt dit ook voor therapie op het gebied van innerlijke heling. Beiden kunnen ze gezien worden als een instrument in Gods hand. Psychologische inzichten en tools helpen om de liefde en vrijheid te ervaren die God voor ons bedoeld heeft. Verbinding en contact spelen hier ook een centrale rol in. Binnen de begeleiding help ik je stil te staan ​​en werkelijk contact te maken. Contact te maken met jezelf, met anderen en ook met God (als jij dat wilt).

“Juist door verbinding kunnen we vrijheid ervaren en vanuit die vrijheid werkelijk contact maken”

Marieke

Vrij door verbinding

 

 

Verbinding met anderen

Wij mensen zijn sociale wezens, met behoefte aan contact en verbinding met anderen. In de bijbel worden we ook aangemoedigd om met elkaar op te trekken en een geestelijke familie te vormen.
Vanuit de psychologie is bekend dat veilige hechting (verbinding) van wezenlijk belang is om je gezond te kunnen ontwikkelen. We hebben het nodig dat als we in deze wereld geboren worden, er in onze behoeften wordt voorzien, zowel fysiek als emotioneel. We hebben het nodig om ons geliefd te voelen, erkend te weten, verbinding te ervaren. Als in onze kinderjaren afstemming op onze behoeften ontbreekt of onvoldoende aanwezig is, geeft dit problemen in ons latere leven. We nemen dan deze emotionele tekorten en gebrek aan verbinding met ons mee. Onze nieuwe ervaringen worden erdoor gekleurd, als een bril waar we door we kijken en vanuit gaan handelen. We voelen ons niet vrij om te handelen zoals we eigenlijk zouden willen.  

Verbinding met God 

God is een liefdevolle Vader. Hij houdt van mensen en heeft ieder mens uniek en mooi gemaakt. Bij God mogen en kunnen we gewoon ZIJN, vanuit vrijheid, niet omdat het moet, of we iets moeten, maar omdat we mogen. Hij staat met armen open om ons te ontvangen en verlangt naar contact met ons. 
Vanuit die veilige, liefdevolle verbinding met Hem, kunnen we ons vrij voelen in ons leven. Vrij om te zijn wie we ZIJN, mooi en bijzonder gemaakt door Hem, en van Hem. Hij die zegt over zichzelf Ik Ben die ik Ben. Zo mogen wij, gemaakt naar ZIJN beeld, ook ZIJN wie wij ZIJN. Gewoon ZIJN.
Als mensen dit diep van binnen gaan ervaren, draagt dit bij aan hun heling.  Als je Hem op die manier kent of wilt leren kennen, kan dat ontzettend helpen voor jouw heling en groeiproces.

Verbinding met jezelf 

Vaak ergeren we ons aan onszelf of aan eigenschappen van onszelf. We voelen ons niet vrij om te zijn wie we zijn, maar keuren onszelf af. Op zo’n moment zijn we niet verbonden met onszelf. De VERBINDING met alle facetten van wie jij bent, lichamelijk, emotioneel, geestelijk en daar vrede mee hebben, is nodig om je VRIJ te kunnen voelen. Dat je gewoon mag ZIJN wie je bent, uniek en bijzonder. Dit kan een heel proces zijn waar therapie bij kan helpen. 

“Om ons VRIJ te voelen en vrij te kunnen kiezen en handelen, hebben we veilige VERBINDING nodig waarin we ervaren dat we gewoon mogen ZIJN. En als we die vrijheid ervaren, kunnen we onszelf laten zien zoals we echt zijn en echt contact maken”

Marieke