Uitgangspunten
Op maat en krachtgericht
Ik geloof dat ieder mens bijzonder is en uniek met zijn eigen verhaal en ook met eigen kwaliteiten en positieve eigenschappen. Dat vraagt om een unieke begeleiding, die aansluit bij wie jij bent: een traject op maat wat de kans op slagen aanzienlijk verhoogt. Daarom hoor ik graag meer over jou, waar jij tegen aanloopt en wat je wilt bereiken. Alles mag er zijn, ook als je jouw probleem misschien raar of beschamend vindt. Daarbij staan we stil bij jouw persoonlijke krachten en kwaliteiten. Want ieder mens heeft kwaliteiten, alleen niet iedereen kent of weet ze van zichzelf. De kijk op jezelf en negatieve ervaringen kunnen je hierbij in de weg staan. Zicht hierop geeft hoop en helpt je om je sterker te voelen en je problemen aan te pakken.
Christelijk
Het is voor mij een passie en een uiting van mijn christen-zijn om mensen op weg te helpen zodat ze tot bloei en heling kunnen komen. Omdat het past bij Gods karakter, bij wie Hij is.
Mensen kunnen hun geloof heel verschillende beleven. Veel christenen vinden het belangrijk om God in hun leven te laten spreken en Zijn leiding te zoeken voor hun levenspad. Anderen hebben teleurstelling hierin ervaren, beleven hun geloof meer gescheiden, weten niet zo goed hoe zich moeten of willen verhouden tot God, of zijn hier zoekende in.
Persoonlijk geloof ik dat God elk mens wil ontmoeten en dat Hij door de therapie en mij als therapeut heen kan werken. Maar zeker ook, als je daarvoor open staat, rechtstreeks door jouzelf heen, zowel binnen als buiten de therapie.
Binnen de begeleiding is er ruimte voor jou met jouw geloofsbeleving, je relatie of worsteling met God en de wensen die jij hierin hebt. Maar ook als je juist even helemaal niets met God wilt, of geen christen bent, ben je van harte welkom.
Integratief en Contextueel
Integratief staat voor de ‘integratieve benadering’ waarin ik geschoold ben als coach en waar ik momenteel nog verdere therapeutische scholing in volg. Ik gebruik deze benadering als basis voor de begeleiding die ik bied. Hieronder kun je meer lezen over de integratieve benadering.
Daarnaast staat integratief voor mij ook voor alles wat ik onderweg geleerd, zowel binnen opleidingen als in werk- en privé-ervaringen. Waardevolle lering en ervaringen die ik opdoe, integreer ik in de begeleiding. Meer informatie over mij en mijn opleidingsachtergrond, klik hier.
Door mijn contextuele opleiding en mijn ervaring als gezinsbegeleider, heb ik de invloed en kracht gezien van gezinsrelaties op ons als persoon en onze persoonlijke ontwikkeling. Daarom heb ik binnen de therapie aandacht voor jouw vorming en patronen in je gezin van herkomst en hoe dit doorwerkt in jouw leven nu en je huidige gezin (waar van toepassing). Ook is het mogelijk om personen die belangrijk voor jou zijn, te betrekken bij de therapie.
Integratieve benadering
De Totale Mens
De integratieve benadering heeft aandacht voor de verschillende kanten van de mens: de lichamelijke, geestelijke, psychische (gedachten, gevoelens, gedrag) en de sociale kant. Omdat al deze kanten van de mens invloed op elkaar hebben, komen ze allemaal aan bod binnen de begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan nekklachten door stress, wanneer grenzen moeilijk kunnen. Je kunt ook vergelijken hoe de bijbel de mens beschrijft en benadert: als een eenheid van geest, ziel en lichaam waar ook veel aandacht is voor onderlinge relaties (de sociale kant).
Mix op Maat
Er bestaan meerdere psychologische stromingen met waardevolle inzichten en technieken. De integratieve benadering kiest voor een bredere aanpak met meerdere waardevolle inzichten en technieken gecombineerd worden. Zo kun je denken aan elementen uit voice dialoge, NLP, de cognitieve gedragstherapie, schematherapie, EMDR lichaamsgerichte oefeningen, het gebruik van het beeldend vermogen en meer. Een belangrijk inzicht is dat de cliënt zelf de belangrijkste rol speelt in het laten werken van therapie. Daarom sta je centraal, met al je verschillende kanten en bied ik een integrale aanpak op maat. Zodat je recht komt en tot verandering kunt komen.
Heelwording en Vrijheid door Verbinding
Helaas gebeuren er veel nare dingen in de wereld en in ons leven. We zijn van oorsprong niet bedoeld voor pijn, dat verleden niet bij hoe we maken zijn. Wijtenschappelijke hersenonderzoekers geven zelfs aan dat onze hersenen ‘bedraad zijn’ voor liefde. Dat betekent dat we pijnlijke gebeurtenissen moeilijk kunnen verwerken, helemaal als we weinig steun ervaren en er geen aandacht aan geven. Ze worden dan a.h.w. versnippert opgeslagen en kunnen ons als persoon versnipperen: we raken uit balans en verliezen grip en de verbinding met onszelf.
De integratieve benadering richt zich op heelwording door verbinding te maken met alle kanten van jezelf. Aandacht hebben voor wie we zijn en onszelf leren accepteren en waarderen hoort daarbij. Dan kunnen we leren om gebeurtenissen op zo’n manier te integreren dat we kunnen dragen. Het bijzondere is dat er ook neurologische verbindingen ontstaan tussen versnipperde hersengebieden. Dat betekent ruimere toegang tot onszelf, dus meer grip en keuzevrijheid!
Een vergelijking
Je zou het kunnen vergelijken met iemand die machines repareert. Eerst zal hij de machine wat beter gaan bekijken, hoe die functioneert en waar die vastloopt. Hij haalt onderdelen los, bekijkt ze en kijkt wat er moet gebeuren om ze samen weer goed te laten functioneren. Misschien zijn er wat onderdelen kapot of verloren gegaan of moeten er wat onderdelen bijgeschaafd worden en wie weet is er wat olie nodig om ze goed op elkaar aan te laten sluiten. Hij zoekt bijpassende gereedschappen en materialen uit die hij daarvoor nodig heeft en gaat vervolgens aan de slag. Hij verricht de benodigde handelingen met aandacht voor elk onderdeel, zodat als hij alles weer in elkaar zet, de machine weer soepel loopt.
Daarbij een kanttekening: Anders dan bij een machine is een actieve inbreng van de cliënt super belangrijk om het traject te laten slagen ;).